Geschiedenis

Het kinderdorp in Haalderen is voor het eerst in 1972 georganiseerd door het KIVAC. Het doel van het kinderdorp is om kinderen die niet op vakantie konden toch een vakantie te geven. Het kinderdorp is door de jaren heen een begrip geworden in Haalderen en omstreken. Veel van de ouders en vrijwilligers van nu, zijn de kinderen van toen. Voor vele is een zomervakantie met het kinderdorp niet meer weg te denken.

Het idee om een kinderdorp te organiseren kwam van de toenmalige Jeugd Service Raad. Binnen aanzienlijke tijd was er een groep enthousiaste vrijwilligers gevonden die het kinderdorp wilde opzetten. Deze groep is aan de slag gegaan met het organiseren van hout, water, stroom en natuurlijk medewerkers. De locatie voor het kinderdorp was al snel gevonden, namelijk naast de voetbalvelden van r.k.v.v. HAVO. Op deze locatie wordt het kinderdorp nog steeds gehouden.

Het opstarten van het kinderdorp was niet makkelijk. Gelukkig stonden buurtbewoners tegenover het speelveld klaar om het KIVAC te helpen. Als het regende werden garages leeggemaakt en konden de kinderen daar verder knutselen of spelen. De jaren die hierop volgden verliepen steeds beter. Er kwamen steeds meer vaste onderdelen, zoals een opening en de verkiezingen van miss, sheriff en burgemeester. Ook groeide het aantal medewerkers. Door het succes van het kinderdorp werden de kinderen verdeel in drie groepen. Deze groepen worden nog steeds gebruikt. Voor iedere groep is er een aangepast programma, dat op leeftijd wordt afgestemd.

Het kinderdorp duurde in eerste instantie 5 dagen, van maandag tot vrijdag. In 1976 veranderde dit naar zaterdag tot donderdag. Hierdoor kon het dorp geopend worden en kon er een fancy fair georganiseerd worden, om extra inkomsten te krijgen. Vanaf 1985 duurde het kinderdorp geen 6 dagen meer maar 10 dagen. In 2006 is dit teruggedraaid naar 8 dagen, omdat het voor de medewerkers steeds moeilijker werd om 10 dagen kinderdorp te draaien. Op dit moment wordt het kinderdorp van vrijdag tot vrijdag georganiseerd.

Naarmate de jaren verstreken kwamen er steeds meer vaste onderdelen, zoals de wandelvierdaagse (later wandeldriedaagse), de ouderavond met playbackshow, de gezinsfietstocht en de disco en filmavonden. Een aantal van deze onderdelen zijn verdwenen en andere onderdelen zijn hiervoor terug gekomen zoals de workshop dag. In de begin jaren van de wandeldriedaagse liepen de kinderen 15km. Tegenwoordig is per groep een afstand bepaald van 5, 7,5 of 10km.

Door de jaren heen is beetje bij beetje materiaal aangeschaft. Deze werden in eerste instantie opgeslagen bij verschillende medewerkers. In de loop der jaren kwam er steeds meer bij. In 1980 is de eerste legertent gekocht, waardoor het kinderdorp met slecht weer gewoon kon draaien. Naast legertenten zijn o.a. zwembaden, een volledig ingerichte keukentent, een eigen toiletwagen, een luchtkussen en vele andere materialen gekocht. De materialen moesten natuurlijk opgeslagen worden, dit kon in een schuur van de familie Artz op Klein Baal. Tegenwoordig heeft het kinderdorp, na wat omzwervingen, een eigen opslag aan het terrein waar het kinderdorp georganiseerd wordt.

Naast de inkomsten van het kinderdorp kreeg het KIVAC in eerste instantie financiële hulp van de Jeugd Service Raad, later werd dit een subsidie van de gemeente. Ook de Haalderse ondernemers hebben altijd het KIVAC ondersteund met materiaal en giften. Door de inkomsten uit de verhuur van materialen werd er een extra middelen gegenereerd om het kinderdorp te ontwikkelen.

Door de jaren heen zijn er veel medewerkers bij het kinderdorp betrokken geweest of zijn nog steeds betrokken. Dit voelt als een hechte familie. Helaas zijn al een aantal van deze medewerkers niet meer onder ons. Herinneringen aan hen zullen echter altijd levend blijven. Deze medewerkers zullen net zoals alle andere medewerkers niet vergeten worden, want elke medewerker heeft een steentje bijgedragen aan kinderdorp van nu. De medewerkers zijn de motor van het kinderdorp en zonder medewerkers geen kinderdorp. Zonder de mooie verhalen, herinneringen en belevenissen zou het kinderdorp niet kunnen bestaan.

Een andere factor die niet mag vergeten worden zijn de ouders van de kinderen. De ouders zijn de grootste donateurs van het kinderdorp, zonder hen zou het kinderdorp niet kunnen bestaan. Voor deze ouders is het kinderdorp net zo’n groot feest als voor de medewerkers en de kinderen. De ouders worden zoveel mogelijk betrokken bij het kinderdorp, zoals bij de gezinsfietstocht, de fancy fair, de ouderavond en het opbouwen en slopen van de hutjes. De kinderen van toen zijn de ouders van nu en mede dankzij alle ouders is het kinderdorp gemaakt, zoals het nu is.

In de loop van de jaren is het kinderdorp veel veranderd. Het kinderdorp heeft zich altijd aangepast aan de maatschappelijke ontwikkelingen. Hierdoor is het kinderdorp nog steeds erg leuk voor veel kinderen maar ook voor de medewerkers. Ondanks deze ontwikkeling zijn er nog een hoop dingen die nog steeds hetzelfde zijn als in de beginjaren. Jaarlijks doen ongeveer 200 kinderen mee aan het kinderdorp en deze komen niet alleen uit Haalderen. In het verleden zijn zelfs kinderen speciaal vanuit Friesland of Amsterdam naar Haalderen gekomen om het kinderdorp te beleven.

Heb jij je al ingeschreven?
Voorinschrijving

Heb jij je al ingeschreven?

Tijdig inschrijven helpt ons de vrijwilligers goed in te delen en de programmaonderdelen goed voor te bereiden. Schrijf je daarom vandaag nog in!